Despre sampanie de DACIANA PANAIT


1. Legenda spune ca un călugăr benedictin orb, pe nume Dom Perignon, ar fi cel care a inventat șampania. În realitate, Dom Perignon nici nu a inventat șampania și nici nu era orb. Este doar o poveste, numai bună de spus, mai ales după câteva pahare de șampanie…

2. Conform legendei, paharul de șampanie, numit cupă, a fost realizat după forma sânului reginei Maria Antoaneta.

3. Șampania se servește întotdeauna rece, iar cupa de șampanie trebuie ținută de picior, astfel încât căldura mâinii să nu-i influențeze temperatura.

4. Într-o sticlă de șampanie de 750 ml ținută la 20 grade Celsius se găsesc cca 49 milioane de bule. Cifra a fost calculată de omul de știință Bill Lembeck.

5. Presiunea dintr-o sticlă de șampanie este de trei ori mai mare decât cea dintr-o anvelopă de automobil. Viteza cu care un dop de plută părăsește sticlă poate ajunge și până la 80 Km/h. Americanul Heinrich Medicus deține recordul celui mai lung zbor al unui dop de șampanie – 53 de metri și 25 de centimetri (în anul 1988).

6. Cel mai mare pahar de șampanie din lume a fost prezentat la un festival din Spoleto, Italia. Paharul avea aproape 2,1 metri înălțime, putând să cuprindă echivalentul a 22 de sticle de șampanie normale.

7. Se spune că actrița Marilyn Monroe ar fi făcut la un moment dat o baie de șampanie: au fost necesare 350 de sticle pentru a umple cada.

8. În secolul XIX, șampania care se fabrica era mult mai dulce decat ceea ce majoritatea oamenilor preferă în ziua de azi. Tendița de utilizare a soiurilor care să producă vinuri „seci” a fost introdusă în 1876 de către producătorul Perrier Jouet, el creând varianta „Brut” care astăzi este acum cel mai popular stil de vin spumant.

9. James Bond, celebrul spion creat de Ian Fleming, e portretizat ca fiind un băutor pasionat de șampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, personajul bea de 35 de ori această băutură.

10. Șampania băuta pe vasul Titanic aparținea companiei Heidsieck & Co. Există zvonul că recent au fost aduse la suprafață câteva sticle din vasul aflat pe fundul oceanului și că gustul șampaniei din acestea era în continuare excelent!

SURSA

Reclame

Despre oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre sampanie de DACIANA PANAIT

  1. Alex zice:

    Foarte interesanta istoria acestei bauturi celebre! Macar sa stim despre ce este vorba, atunci cand ne „cinstim” cu…”spumoasa”!

    O seara buna, Oana! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s