Românul care a inventat sistemul de comunicaţie wireless


Nicolae Teslea s-a născut la 10 iulie 1856, în localitatea Smiljan, în apropiere de Gospić, Croaţia ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Măndici, o româncă ce nu şi-a lăsat niciodată fiul să îşi uite valorile româneşti.

Nicolae a vorbit limba română, fiind învăţat încă de mic copil de mama lui.

Ba mai mult, numele iniţial de familie era Drăghici, în timp a fost înlocuit prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher ( teslari). După ce a urmat cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz ( 1875-1881), îşi începe aici şi seria descoperirilor. A activat apoi la Budapesta, la Paris şi la Strasbourg, iar din 1884, s-a stabilit în America.

A lucrat pentru Thomas Edison şi George Westinghouse, după care a preferat cercetarea pe cont propriu. A inventat sistemul bifazat de curent electric alternativ. A studiat curentul de înaltă frecvenţă. Invenţiile sale au făcut posibilă producerea şi distribuirea curentului electric alternativ.

A inventat bobina cu inducţie utilizată şi astăzi la scară largă în tehnologia radio, numită bobina Tesla (1890). Sistemul său a fost utilizat în 1893 pentru a ilumina Expoziţia Universală Columbiană. A pus bazele unei centrale electrice la Cascada Niagara ( 1893). A făcut cercetări asupra lămpii pe bază de cărbune şi a energiei rezonanţei electrice.

A descoperit undele terestre staţionare ( 1899 – 1900 ), dovedind că pământul este conductor de curent electric. Descoperă frecvenţa de rezonanţă a pământului, reuşind să producă primul cutremur artificial. După un secol ştiinţa a demonstrat veridicitatea acestei teorii.

Oferă în 1915 Comandantului Suprem al Armatei SUA un navomodel telecomandat, dirijat prin radio de la distanţă ce putea lansa torpile asupra flotei inamice. De asemenea, în 1915, oferise SUA proiectul unei rachete dirijate, mai perfecţionată decât celebra V2 a lui Hitler. Cea mai importantă invenţie pentru apărarea SUA şi a Terrei rămâne a fi celebra„Rază a Morţii”, despre care credea că va aduce pacea mondială.

A fost coordonator al proiectului Philadelphia şi tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazându-se pe principiul fulgerului globular. A fost recunoscut ca cel mai mare inginer electrician al Americii după ce a câştigat în „Războiul Curenţilor”. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism şi inginerie este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, ştiinţa calculatoarelor, fizicii nucleare şi fizicii teoretice.

De numele său se leagă primul contact cu alte civilizaţii, savantul recepţionând din spaţiu un semnal radio repetat. A fost ridiculizat de contemporani pentru această descoperire.

Tot lui îi datorăm şi primul sistem de comunicaţie Wireless, primii roboţi, prima telecomandă, ideea de vehicul cu decolare verticală etc.

Dacă în anii ’30 ai secolului XX, invenţiile sale erau publice, după moartea sa, au fost sechestrate şi ascunse, sub autoritatea guvernului SUA.

Moare pe 7 ianuarie 1943, la New York, la vârsta de 86 de ani, sărac şi uitat de cei care i-au fost „prieteni”.

SURSA

Anunțuri

Despre oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Românul care a inventat sistemul de comunicaţie wireless

 1. Liviu Bimbea zice:

  Bună seara. La miez de noapte îţi dau o veste. Te-am nominalizat la One Lovely Blog Award
  Amănunte afli aici: noul apullum.blogspot.ro
  Participarea nu este obligatorie.

 2. alterego9221 zice:

  Daca nu ar fi existat Romania si, implicit, romanii, multe lucruri extrem de importante din ziua de azi (probabil) nu ar fi existat!…

  • oanaclara zice:

   Asa e. Din pacate in ziua de azi sunt scoase tot mai mult in evidenta aspecte neplacute, uitandu-se de lucrurile bune pe care le-au facut romanii.

 3. VictorCh zice:

  Iti multumesc pt ca din cand in cand ne mai amintesti de cate-o personalitate pe care n-ar fi trebuit s-o uitam.

  Pt mine este o noutate atat faptul ca faimosul Nicholas Tesla are si radacini valahe cat si existenta curentului bifazic (pana acum eu nu stiusem decat de curent monofazic – doua fire (faza si nul) plus eventual impamantarea de siguranta – si respectiv trifazic – patru fire (nulul si trei faze: R, S si T) plus eventual impamantarea).
  Deasemenea, nu stiusem ca EL (Tesla) era cel care inventase telegraful fara fir, eu crezusem ca TOT Morse il inventase si pe acela. (Sau nu telegraful fara fir fusese „primul sistem de comunicatie wireless”?)
  In plus, tre’ sa fie undeva o greseala de exprimare: este greu de crezut ca un navoMODEL („imitatie” la scara redusa a unei nave reale) sa fie in stare sa lanseze torpile la dimensiuni nominale – probabil ca era vorba fie de o nava propriu-zisa (telecomandata) care lansa torpilele, fie de un navomodel care lansa MODELE de torpile (sau eventual putea lansa mini-torpile „adevarate”).
  Deasemenea, ideea de VEHICUL cu decolare verticala exista deja pe vremea lui (chiar daca neglijam legendele lumii antice despre „care de foc” ridicandu-se la ceruri) daca nu pt alt mativ, CEL PUTIN pt ca un alt inventator originar din actuala Romanie – Oberth – „nascocise” deja ideea rachetei cu mai multe trepte (sau racheta nu este considerata vehicul?)

  Din pacate, din punct de vedere al realizatorilor remarcabili Romania seamana cu o tufa de cartofi: cea mai buna parte este sub pamant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s