A incetat din viata scriitorul Sven Hassel


Celebrul scriitor Sven Hassel s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani. În ultima perioadă, starea sa de sănătate se deteriorase.

Anunțul a fost făcut pe site-ul său oficial. Potrivit mesajului, Sven Hassel a murit pe 21 septembrie, însă apropiații au hotărât să facă public anunțul câteva zile mai târziu.

„Durerea este alinată datorită faptului că se va odihni alături de iubita sa soție. Avea un râs contagios care venea din inimă. Avea o voință incredibilă, era extrem de serios, un adevărat supravețuitor al ororilor din timpul războiului. Era un adevărat supravețuitor, un luptător, un povestitor și un visător”, se arată în mesajul postat pe site-ul său personal.

Scriitorul, pe numele său adevărat Sven Pedersen, s-a născut pe 19 aprilie 1917, în Fredensborg, Danemarca. În 1937 s-a mutat în Germania și s-a înrolat în armată. A luptat pe mai multe fronturi și a fost rănit de câteva ori. În 1945, la Berlin, s-a predat trupelor sovietice și stat câțiva ani în lagăre de prizonieri. Aici a scris prima sa carte, „Legiunea blestemaților”, publicată în 1953, la câțiva ani după ce a fost eliberat.

Din 1957, timp de doi ani s-a luptat cu o boală care l-a ținut imobilizat la pat. După ce s-a recuperat a continuat să scrie, iar în 1964 s-a mutat la Barcelona, unde a trăit până la sfârșitul vieții.

De-a lungul carierei de scriitor a lansat volume precum: „Legiunea blestemaţilor”, „Blindatele morţii”, „Camarazi de front”, „Gestapo”, „General SS”, „Imperiul iadului”, „Moarte şi viscol” sau „Drum sângeros către moarte”.

Sursa: mail

Despre oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la A incetat din viata scriitorul Sven Hassel

 1. VictorCh zice:

  Odihneasca-se in pace!
  Pentru mine – desi (prin anii ’50-’60) copilarisem vazand aproape exclusiv filme „eroice” sovietice despre al doilea razboi mondil (care pt ei, pt rusi, era „Marele Razboi de Aparare a Patriei”) si citind multe carti despre acelasi razboi (mai mult romanesti si – BINEINTELES – TOT sovietice, caci alea erau cam singurele care se gaseau) – cartile lui Hassel (pe care le „devoram” „cu furie” de indata ce apareau) au reprezentat primele care (in tineretea mea) prezentau cu sinceritate, fara „falsa pudoare”, realitatile acelor vremi de razboi (asa cum erau ele percepute si traite de oamenii „obisnuiti”), un fel de „cine-verite literar” (!).
  Citindu-le, avusesem cam aceeasi senzatie – atat intelectuala cat si (mai mult) psihica – pe care am avut-o ulterior vazand primele filme de razboi „de actiune”: de siceritate brutala care prezinta realitatea nu in aspectul sau eroic (caci acela este o teoretizare ulterioara – „filtrata” si tendentioasa – a realitatii concrete „vazuta din exterior”) ci in cel sordid, cel caruia esti nevoit sa-i faci fata clipa-de-clipa in mod concret, ca individ.

  • oanaclara zice:

   Mi-au placut enorm cartile scrise de dumnealui. Din pacate,fiecare dintre noi va ajunge la un moment dat la capat de drum.
   Odihneasca-se-n pace!

 2. Mulțumesc ! Mi-au plăcut mult cărțile sale.

 3. dieta zice:

  Sven Hassel, pe numele său Sven Pedersen, s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca. La vârsta de 14 ani a intrat în marina comercială, iar în 1937 Hassel s-a mutat în Germania pentru a se înrola ca voluntar în armată. A luptat pe mai multe fronturi, fiind rănit de mai multe ori. În cele din urmă, a ajuns la gradul de locotenent. S-a predat trupelor sovietice de la Berlin în 1945 şi şi-a petrecut anii următori în diverse lagăre de prizonieri. A început să scrie prima sa carte, „Legiunea Blestemaţilor”, în timp ce era prizonier în lagăre.

 4. Aliosa zice:

  Dumnezeu sa-L odihneasca in pace !

 5. Alex zice:

  Rămâne în memoria tuturor celor ce i-au citit cărţile. Foarte faine, chiar dacă descriu o perioadă tulbure şi grea din istoria lumii.
  Odihnească-se în pace!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s