Aerul condiţionat


Ştiaţi că oamenii au găsit soluţii să-şi răcească locuinţele din cele mai vechi timpuri? Astfel, romanii reglau temperatura locuinţelor construind canale în zidurile caselor prin care, vara, circula apă rece. Totuşi, doar cei bogaţi aveau acces la această metodă. Într-o formă mai avansată, astfel de soluţii se regăsesc şi astăzi în lume.

Primele aparate de aer condiţionat destinate utilizării pe scara largă au fost concepute în 1902. Willis Carrier, un intreprinzător american, este autorul acestei invenţii. Compania lui producea soluţii de climatizare pentru mediul industrial.

Primul ventilator a fost construit în China, în timpul dinastiei Han. Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din 7 pale în lungime de 3 metri cu acţionare manuală, folosit pentru răcirea aerului.

Primul sistem de ventilaţie mecanic a fost folosit în Orientul Mijlociu şi India. Acesta era format dintr-o pală (punkah) prinsă în tavan şi acţionată manual de către servitori printr-o fâşie de pânză. Cunoscut încă din secolul 8, sistemul a început să fie larg răspândit în India începând cu secolele 18-19 iar variante moderne, acţionate electric, mai sunt întâlnite şi astăzi.

Termenul “aer conditionat“ a fost inventat de către Stuart W. Cramer în 1906. El caută o soluţie care să permită nu doar controlul temperaturii aerului (“răcirea aerului”) ci şi a umidităţii lui, de aici şi nevoia unui nou termen care să denumească acest proces.

Primul ventilator de tavan a fost inventat de către inginerul german Philip Diehl, în 1882. Inventatorul şi-a perfecţionat invenţia adăugându-i un mecanism de oscilare, dar şi o instalaţie de iluminat.

Alexander Sablukov, un militar rus, a inventat primul ventilator centrifugal. Invenţia, datând din 1832, a fost denumită “pompa de aer” şi a fost folosită în minele de cărbuni şi fabrici.

Freonul a fost inventat în 1928 de către Thomas Midgley, Jr.. El înlocuia substanţele periculoase folosite până atunci pentru răcire: amoniac, dioxid de sulf etc. Totuşi, nici freonul nu este lipsit de pericole: poate cauza asfixierea (în cantităţi mari) şi are efecte negative asupra mediului, în prezent fiind din ce în ce mai puţin folosit. Termenul “freon” este marcă înregistrată a companiei DuPont.

Un aparat de aer condiţionat neîntreţinut poate cauza pneumonie. Legionella pneumophilaeste numele bacteriei care se dezvoltă în mediul umed şi neigienizat al aparatelor de aer condiţionat neîntreţinute şi care cauzează o boală gravă denumită popular “boala legionarului”.

Compania Packard este cea care a introdus pentru prima dată un sistem de aer condiţionat în maşinile pe care le producea. Acesta era opţional, costa 274 de dolari (echivalentul a peste 4000 de dolari în zilele noastre), ocupa întrg portbagajul maşinii şi nu prea era eficient.

SURSA

Despre oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
Acest articol a fost publicat în Stiati ca... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Aerul condiţionat

  1. O descriere perfecta din istoria celui mai utilizat aparat electronic

    • VictorCh zice:

      Aparat ELECTRONIC? In alcatuirea instalatiilor de conditionare intra (inevitabil, de neinlocuit) si componente electronice? Eu crezusem ca instalatia de climatzare / conditionare a aerului face parte mai degraba din categoria electrocasnicelor (ca si banalul frigider) – BINEINTELES cu exceptia instalatiilor de climatizare auto, care nu sunt nici „electro” (fiind actionate nu electric ci de catre motorul masinii) si nici „casnice” (fiind folosite exclusiv in masina, nu in casa).

  2. AerExpress zice:

    Frumos, o mica istorie a aerului conditionat. Interesant. Felicitari pentru post

  3. Interesant. Scurt si la obiect. Felicitari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s