COZONAC ROSENKRANZ


Bijuteria aluatului de cozonac este acest RosenKranz.

Seamana cu cozonacul trandafir, dar… nu rasare, ca asta-i mai special, mai domnesc, pentru gusturi rafinate.

Daca doamna de la care are reteta ar mai fi in viata, ar avea peste 100 de ani.

Danke Schone, ca era nemtoaica.

Cu o glazura de zahar caramelizat, de unde si numele de Crantz, si in forma de Trandafir, are un aspect si un gust de adevarata Sarbatoare.

INGREDIENTE

– 400 g de faina

– 2 oua intregi

– arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)

– un praf de sare

– un pahar mic cu lapte cca.110 ml

– 25 g de drojdie

– 3 linguri de zahar pentru lapte

– 130 g de unt

– 6 linguri de zahar pentru unt

– 10 – 12 linguri de zahar pentru caramel

– nuca tocata, dupa preferinta

PREPARARE

Se caramelizeaza cele 10 – 12 linguri de zahar,

cu care se tapeteaza fundul si peretii unei cratite.

Intr-un castron se cerne faina, se pun ouale, sarea si aromele.

Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut

si indulcit cu cele 3 linguri de zahar.

Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin

peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.

Se framanta putin, cca 10 -15 minute,

pe blatul de lucru, usor infainat.

Se intinde o foaie, cat mai dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime.

Si se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahar.

Se presara nuca din belsug si se preseaza usor cu palma,

pentru a adera la stratul de unt.

Se ruleaza

Se taie in 6- 7 bucati.

Care se pun in picioare in cratita tapetata cu zahar caramel.

Se lasa spatii ceva mai mari intre aceste rulouri,

pentru ca isi vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 ora.

Eu am folosit o cratita ceva mai mica decat ar fi trebuit,

altfel, rulourile ar fi crescut ceva mai mult.

Va recomand o cratita de 24 de cm diametru.

Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a fi bagate in cuptor,

deoarece fata de prezentare va fi cea de jos, cu caramel.

Se coace timp de 35 -40 de minute

la 180 de grade Celsius.

REGULA DE BAZA

Imediat ce este scos din cuptor,

cozonacul se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou,

altfel, daca este lasat sa se raceasca, zaharul caramelizat se va intari,

facand imposibila scoaterea lui din cratita.

Este un cozonac rapid, dar foarte de efect.

Cat despre gust, va las pe voi sa ii dati nota.

Pufos si crocant in acelasi timp,

este un desert de clasa.

Multumesc, Aliosa pentru reteta!

Reteta in imagini poate fi vazuta AICI .🙂

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
Acest articol a fost publicat în Stil de viata și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la COZONAC ROSENKRANZ

  1. Paul spune:

    Kranz inseamna ” coronitza ” in germana…pofta buna si sa trimiti poze cu bunatatile🙂
    e bine ca nemtii sunt iar la putere si datorita prajiturilor🙂
    sarbatori fericite si indulcite…

    • oanaclara spune:

      Uite de-aia nu voi pricepe ever limba germana. Stiu ca era o prajitura Krantz care se facea tot cu zahar ars. Krantz=coronita… interesant.
      Sarbatori fericite si tie!

  2. Aliosa spune:

    @ Oana,
    Bună dimineața !
    Eu nu am încercat încă REȚETA dar tu , o pricepută gospodină și mamă iubitoare a celor doi frumoși copilași CRISTI și DĂNUȚ,o poți pune în practică !
    Eu m-aș mulțumi doar cu privitul imaginilor postate după coacerea COZONACILOR …
    Apropo de imagini : de ce nu ai reușit să postezi la acest articol și acele pofticioase imagini de COZONAC ROSENKRANZ trimise odată cu rețeta ?
    Mulțumesc pentru indicarea sursei !
    Fie ca Sfintele Sărbători a PAȘTELUI să văm aducă pace și liniște iar lumina ÎNVIERII să vă lumineze sufletul și viața !
    PAȘTE FERICIT !
    Cu toată afecțiunea,
    Alioșa.

    • oanaclara spune:

      Nici eu nu am incercat-o inca pentru ca am cozonacii gata si pasca in cuptor, iar acum dupa ce imi termin cafeaua ma apuc de vopsit oua. Daca voi mai avea timp si energie, il incerc azi, daca nu, las experimentul pe alta data. Daca lui Tilica i-a iesit, mie de ce nu?
      Inserat fotografii pe blog inseamna ceva mai mult timp petrecut in fata calculatorului si sincer, sunt in criza de asa ceva. De-asta am pus link catre un blog care avea deja fotografiile.
      Paste fericit alaturi de oameni dragi sa ai!

  3. Pingback: PAŞTE FERICIT!!! « Iulia Radu

  4. Un Paste linistit si fericit alaturi de copilasii tai dragi🙂
    Oana, cred ca la mancat astfel de bunatati ma pricep cel mai bine :)) Deja pluteam cand am ajuns la „se rastoarna, asa fierbinte, pe un platou” :)) Parca il vedeam, simteam :)))
    Toate cele bune!

    • oanaclara spune:

      Multumesc!
      Stii ce m-a amuzat cel mai tare? Cand am ajuns la aceeasi expresie mi-a cam lasat gura apa.🙂 Deocamdata am numai vreo 8 cozonaci cu nuca si o ditamai pasca si ar fi risipa sa ma mai apuc sa fac si asa ceva, dar s-or termina ele.🙂 Poate o convingi pe Oana ta sa il incerce ca nu e greu de facut.
      Sarbatori frumoase alaturi de familia ta minunata iti doresc sa ai!

  5. Pingback: De Paște, multă fericire Rosalindei! | DAP

  6. SARBATORI LUMINATE !
    MADI SI ONU

  7. Pingback: URL

  8. Pingback: Homepage

  9. Blue Sorin spune:

    Sărbători fericite !

  10. Rosenkranz – coroana de trandafiri… Ce minunatie… deja mor de pofta…😛😀

  11. Hello, i believe that i noticed you visited my website so i got here to “return the prefer”.I’m attempting to find issues to enhance my web site!I guess its adequate to make use of a few of your ideas!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s