Un bun prieten al meu isi suna colegii din Bucuresti care merg in consultanta in toata tara. Oamenii aceia sunt pe drumuri mai tot timpul. Bineinteles ca, stiind ca sunt foarte ocupati, cand raspund la telefon ii intreaba:
– Puteti vorbi?
– Da, dar putin pentru ca suntem pe rooming .
– Dar ce faceti? Ati plecat in vacanta in strainatate?
– A, nuuuu, suntem in Italia (din pacate nu am retinut numele localitatii), in drum spre Timisoara. Am constatat ca avionul Bucuresti-Italia-Timisoara e mult mai ieftin decat cuseta de dormit in trenul Bucuresti-Timisoara.
Bineinteles, conversatia a continuat . Oricum nu mai are importanta ce s-a vorbit dupa minunata replica despre avion si tren.
Ma gandesc serios sa plec la mare pe ruta Galati-Moscova-Constanta sau , eu stiu, la Cluj , dar cu ocolire prin Lisabona… o fi mai ieftin , mai stii? Singura problema e ca la Galati nu exista aeroport. 😀 Probabil ca de-asta nici nu vor sa construiasca unul : sa mai aiba si CFR ceva clienti.
Traim in eterna si fascinanta Romanie, tara in care absolut totul e posibil.
Asta e chiar „romaneasca” 100%. Eu lucrez la CFR si cred ca e posibil acest lucru, cu toate ca e de „rasul curcilor”
Discutia e reala si a avut loc acum cateva zile. 🙂
„Romaneasca” in sensul ca doar la noi se poate intampla asa ceva. Trista situatia de la CFR, dar din pacate nu am nici o „ruta” alternativa!!
🙂 CFR a facut o greseala imensa cand a crescut tarifele. Daca reusea sa mentina preturile sub nivelul celor de la transportul rutier, ar fi avut mai mult de castigat pentru ca astfel calatorii s-ar fi orientat catre calatoriile cu trenul.
In afara de asta , tot CFR are niste legaturi atat de proaste, incat acum cativa ani (nu multi,vreo 3), am parcurs drumul de la Sibiu la Galati in 24 de ore. Intr-adevar, atunci fusese o problema cu un picior de pod de cale ferata deplasat. Nu mai spun de conditii. Sa fii cu un grup de copii si „nasul” sa nu deschida toaleta pentru ca se fura hartia igienica si sa iti spuna ca un intreg compartiment (pentru care aveam rezervate bilete) era inchiriat unui comerciant ambulant care isi depozitase marfa acolo… sa te certi cu distinsele capete patrate de la agentie …brrr! Aveti mult de lucru la capitolul relatii cu publicul.
Oana draga, daca mi se permite, e durere mare la mine in suflet, Cand stii ca ai totul la dispozitie, oameni, infrastructura, trenuri , iar tu alegi sa distrugi incetul cu incetul ceva, ce in alte tari e la mare cautare, ca e ecologic, si nu aglomereaza soselele. Si daca nu ai distrus tot, pui preturi prohibitive. Iar privatii, care folosesc toata reteaua si infrastructura ta, isi permit sa aiba preturi mai mici ca tine, companie de stat. Bine ar fi sa fie facut ceva pana nu e prea tarziu!
Si pe mine ma doare sufletul vazand ca toata tara asta se duce de rapa. E pacat, mare pacat. Am scris si mai sus: daca s-ar reduce la jumatate tarifele, oamenii ar opta pentru transportul pe cale ferata. Intercity Galati-Bucuresti e vreo 67 lei, iar transportul cu autocarul 45 lei. Tu ce ai alege daca ai fi calator? Vad ca transportatorii cu autocare au intotdeauna clienti. Cum ar fi daca pretul CFR ar fi la fel sau mai mic decat al lor? Tinand cont de faptul ca trenul e un mijloc de transport mai sigur decat autocarul, ati avea foarte multi clienti.
Lassa-l, Oana, ca el, saracul, lucreaza (daca bine am interpretat eu putinele comentarii pe care le-am citit la dansul pe blog) undeva in „sectorul administrativ”, cred ca la „linia de contact”. (ASA-i zice, Marius Bota? Si am inteles bine?)
Si ESTE – intr-adevar – „de rasul curcilor” (situatia descrisa, nu Marius Bota 😛 😆 ), drept care e bine ca liniile aeriene au curse low-cost si este pacat ca n-are asa ceva si CFR-ul. (Ar putea eventual sa foloseasca fie automotoare, fie locomotive de putere MULT mai mica, cu doar 2-3 vagoane, si cu plecari poate chiar la fiecare 2-3 ore, daca sunt solicitari…)
Iar de ruta „economica” Bucuresti – Italia – Timisoara (in functie de orarul curselor disponibile) s-ar putea eventual profita pt o „pauza” de MACAR cateva (putine) ore, pt vizitat si/sau cumparaturi… Iar daca intervalul intre cursele „dus” si „intors” este prea mic, inseamna ca se face economie nu numai de bani, ci si de timp petrecut pe drum.
ACU’ „imi pica fisa”: da’ CE, zborurile directe Bucuresti – Timisoara DE CE nu mai sunt bune? (Poate mai aud si ca zborul prin Italia e mai ieftin decat cel direct, ca ma SI sufoc…)
nu cred ca costa mai mult de 500 de lei dus-intors o cursa Bucuresti-Timisoara!
Monica draga, n-ar fi rau daca ai si preciza putin (SI IN SCRIS) ideea. Eu TE CRED ca „in capul dumitale” o fi limpede, da’ eu CE sa inteleg: cursa tur-retur DIRECTA, SAU „via Italia”? Cu avionul? Cu trenul?
Si vezi ca e facuta comparatia cu clasa I, poate suma nu-i asta… (Habar n-am, n-am mai mers cu trenul de vreo doua decenii…)
Si-apoi – acel „nu mai mult de” se refera la o suma care pt multi este (din pacate) venitul lunar (sau poate unii doar VISEAZA la un venit lunar atat de mare – in special pe la tara…)
Da, de acord, doar ca oamenii aia sunt 2 : sot si sotie. 500+500=1000 de lei adica un salariu normal in zilele noastre. Ti-ar conveni sa platesti pe o calatorie dus-intors cu trenul, pe o distanta nu foarte mare, salariul pe o luna? Ma uit ca la majoritatea produselor si serviciilor furnizate in tara asta nimeni nu face raportul salariu/pret.
„Nasul” refuza sa deschida toaleta? Nici o problema: EU (daca as fi cadru didactic supraveghetor) as instrui copiii „sa-si faca nevoile” IN FATA WC-ului, intai pe spatiul de refugiu dintre usile vagonului, apoi incet-incet inaintand catre (si poate si PE) culoar (ca doar n-o sa calce copiii in dejectii – chiar daca-s ale lor proprii).
Sunt TARE curios: intr-o atare situatie, CINE ar fi tras la raspundere: cadrul didactic supraveghetor, SAU „nasul” (econom)? (As fi dispus sa-mi asum riscul – DUPA ce as inregistra discret „motivarea” nasului pt a nu deschide toaleta.)
Pai asta am zis si eu. Eram un grup de vreo 40 de persoane, deci am hotarat de fata cu nasul ca vom utiliza un compartiment dintre cele ce erau rezervate pentru noi, pe post de toaleta. Nu poti sa iti imaginezi cu ce viteza a fost descuiata usa toaletei . 😀 😀 😀
…mai ales dupa ce incepe stabilirea „regulilor de folosire”: „Stati „pe vine” cu picioarele pe bancheta (cu fata la perete) tinandu-va de cuierul fixat in perete si „facand” in intervalul dintre banchete; baietii vor folosi bancheta din stanga si fetele pe cea din dreapta, incepand de cat mai aproape de geam, si nu ramaneti mai aproape de usa decat daca bancheta s-a murdarit prea tare acolo unde a fost deja folosita…” 😀
Mai eleganta solutia dumitale decat a mea.
Doamne, dar sunem chiar de rasul lumii! Ar trebui sa posteze cineva articolul asta si pe site-ul Ministerului Transporturilor! Vorba aceea: „traim in Romania si aceasta ne ocupa tot timpul” si ne mananca toti nervii si banii, as adauga eu!!!
Pai ar trebui. Si daca ma motivez nitel, o voi face eu. 😀 Oricum n-au ce-mi face.
Daca am surse sigure, verificabile, o sa trimit eu, si mai postez si pe unele site-uri de profil; doar sa stiu ca e 100% adevarat!!
Poate-ti iau boii de la… locomotiva… 😀
CFR nu poate sa scada preturile pt ca e in faliment si asta e singura lor metoda de supravietuire in afara de dat afara oameni, inchiriat sau inchis linii de cale ferata… pt ca in CFR nu s-a investit si nu se va investi… FMI cere reduceri de cheltuieli in toate privintele chiar daca in privinta CFR poate fi un lucru periculos ( afectand siguranta circulatiei )…Acuma vad ca se vehiculeaza stergerea tuturor datoriilor CFR prin transformarea lor in obligatiuni ! E de domeniul fantasticului ce artificii financiare pt inventa unii 🙂
Eu spuneam ceva de ieftinire pentru ca asa oamenii care calatoresc la ora actuala cu microbuze, autocare, ar fi „migrat”catre transportul pe cale ferata si CFR ar fi castigat mult mai mult din vanzarea biletelor decat o face acum.
Traim intr-o tara tare ciudata.
Monica, eu imi castig traiul practicand taximetria. De vreo trei ani incoace cheltuielile ne-au tot crescut (au crescut diferitele taxe pe care le avem de achitat periodic: ITP-ul, „cartea verde”, obtinerea / vizarea de acte / documente etc; s-au scumpit combustibilul, piesele si materialele consumabile pt repararea / intretinerea masinii, a crescut tariful orar al manoperei la lucrarile de intretinere / reparatii etc) si noi TOTUSI (desi castigul ni s-a diminuat ingrozitor de mult, nu stiu daca mai rezistam) n-am majorat tarifele de transport – si motivele pt care am procedat asa se reduc pana la urma (pe cine-stie-CE-cai) la unul singur: preferam SA CIRCULAM ieftin, castigand prea putin, decat SA STAM scump, nemaicastigand nimic.
Avand in vedere ca la ora actuala trenurile circula cu (probabil) 85-90% din locuri NEOCUPATE (in medie), dumneata personal CUM crezi ca ar spori mai mult castigurile CFR: daca SCUMPESC biletele, mai determinand astfel SI ALTI pasageri – care INCA mai circula cu ei – sa migreze spre alte forme (in principiu rutiere) de transport (care raman – prin comparatie – tot mai avantajoase), CFR-ul ramanand cu (sa zicem) 7-8% din locuri ocupate, SAU daca IEFTINESC biletele pana SUB pretul transportatorilor rutieri, determinand astfel o parte dintre pasagerii care AU MIGRAT deja spre aceasta forma mai avantajoasa de transport sa revina ca pasageri ai CFR-ului si astfel avand ocupate pt inceput (sa zicem) vreo 25-30% din locuri (in loc de 10-15%) (si urmand ca eventual procentajul mediu de ocupare a locurilor sa creasca ulterior, incet-incet, pana spre (probabil) vreo 60-70-80%)?