TOPUL celor mai NOCIVE mezeluri. Reţeta preparatelor de carne care pun în pericol sănătatea românilor


Multe dintre alimentele existente pe piaţă respectă normele care ţin de gust şi de aspect, dar nu respectă normele care ţin de calitatea nutritivă a unui produs – fapt esenţial când vine vorba de mâncare. Aspectul e sesizat şi în raportul de activitate al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), potrivit căruia o mare parte dintre alimentele vândute în comerţ nu respectă normele de etichetare şi de conformitate impuse de legislaţia în vigoare.

Datele ANPC arată că în 2010 au fost prelevate 367 de probe de produse alimentare (preparate din carne, lapte şi produse lactate, orez, gem) şi s-a constatat că la 39,8% dintre probele examinate nu s-au repectat prevederile legale în vigoare.

În cursul anului 2010, prin acţiunile tematice naţionale, au fost controlaţi aproximativ 15.700 de operatori economici dintre care au fost sancţionaţi peste 11.300, valoarea amenzilor date ridicându-se la 23,7 milioane lei. Valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 3,9 milioane lei, din care: 3,6 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite temporar de la comercializare, iar 0,3 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare.

Mencinicopschi: „Alimentele din comerţ nu ne hrănesc”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat, pentru gândul, că o mare parte dintre alimentele existente pe piaţă respectă normele care ţin de gust, de aspect, nu conţin microorganisme, metale sau mercur, dar nu respectă normele care ţin de calitatea nutritivă a unui produs – lucru esenţial atunci când vine vorba de mâncare. „Alimentele din comerţ nu ne hrănesc. Aceasta este marea problemă a industriei alimentare. Lipsa substanţelor nutritive din preparate nu este o problemă întâlnită doar în România, ci în întreaga lume. Legislaţia în domeniul alimentar se ocupă mai mult de partea senzorială a unui produs: adică să arate bine, să miroasă frumos, să aibă un gust delicios, să reziste cât mai mult timp, dar nu şi să hrănească”, a spus medicul nutriţionist.

Şeful Institutului de Cercetări Alimentare atrage atenţia asupra faptului că din cauza produselor alimentare bogate în chimicale şi grăsimi „rele” bolile cardiovasculare şi obezitatea sunt tot mai des întâlnite în rândul populaţiei.

„Practic mâncăm fără să ne hrănim. Problema este că nu ne facem doar nouă rău, ci şi copiilor noştri. O femeie însărcinată care se hrăneşte cu alimente sărace în substanţe nutritive riscă să nască un copil cu afecţiuni congenitale”, precizează prof. dr. Mencinicopschi.

Mezelurile din comerţ conţin multă apă şi grăsime

Cele mai ieftine mezeluri sunt şi mai nesănătoase, susţine directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Multe dintre mezelurile de pe piaţă conţin cantităţi impresionante de apă şi grăsime, infime de carne şi generoase de E-uri. „Primul lucru la care trebuie să ne uităm este eticheta compoziţională. Trebuie să ştim că pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităţilor folosite. Astfel, dacă vedem că primul e apă, e evident că acesta este ingredientul care primează. Cele mai de proastă calitate mezeluri conţin, după ap, grăsimea şi carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase „, a explicat nutriţionistul.

Restul articolului poate fi citit AICI.

Despre oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
Acest articol a fost publicat în Stil de viata și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la TOPUL celor mai NOCIVE mezeluri. Reţeta preparatelor de carne care pun în pericol sănătatea românilor

 1. Aliosa zice:

  @ Oana,
  Bună seara !
  Articol pertinent și folositor .
  Felicitări !
  Dar, totul depinde de GÂNDIREA POZITIVĂ :
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/02/23/
  O seară frumoasă !
  Alioșa.

 2. Pingback: Snow « schtiel

 3. Pingback: Switch « O lume in imagini

 4. Florin zice:

  foarte interesant. Mie in ultimul timp mi-a fost pofta de parizer de Tulcea .. stiu stiu din ce e facut parizerul.. 😀 asta e..

  • oanaclara zice:

   Hmmm si mie imi plac produsele de Tulcea. Am vorbit cu un amic care a fost in fabrica si spunea ca sunt preparate in conditii faine, spre deosebire de alte carmangerii un de e o miyerie de nedescris.

 5. madMe zice:

  Da, din păcate cam așa stă treaba cu produsele din comerț. Alimentația sănătoasă devine din ce în ce mai greu de controlat.

 6. Pingback: Coffee or not « O lume in imagini

 7. VictorCh zice:

  …cu exceptia cazurilor in care dispui de gradina si „ograda” proprie – si de energia, priceperea si banii de a ti le pune in serviciul persoanei si familiei proprii.
  (Au inceput sa apara in zonele periurbane ferme naturiste care accepta „abonamente” – unele chiar si numai comenzi anticipate „in limita stocurilor disponibile” – de la orasenii dispusi sa plateasca ceva mai mult pt produse ceva mai bune – si poti sa inspectezi intregul ciclu de productie, de la arat si semanat la aplicarea ingrasamintelor (in mod obligatoriu numai naturale), ingrijit (prasit, plivit etc) si recoltat; depozitarea nu mai este necesara, produsele fiind recoltate in dimineata zilei pt care au fost comandate.)

 8. Pingback: Lumea9.ro…o lume in constructie « O viata mai buna!

 9. Pingback: tratament candida

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s