Varza murata


Noi, românii, consumăm varza murată mai mult iarna, de sărbători,  pentru sarmale, ca salată lângă o friptură mai grasă sau calită, cu  ceva afumătură.

Varza murată este un aliment dar şi un medicament minune despre care  se spune că în Evul Mediu ar fi salvat mii de vieţi.

Despre acest aliment nu s-au scris foarte multe studii dar se ştie că varza murată este un foarte bun antianemic, diuretic şi revitalizant.

Varza murată este bogată în vitamina C, chiar mai bogată  decât varza  crudă, vitamina antioxidantă care ajută la fortifierea  sistemului  imunitar al organismului.

Este singurul aliment de natura vegetala În care se găseşte  vitamina  B12 din belşug dar şi minerale ca magneziu, acid folic,  potasiu, fier,  iod.

Datorită conţinutului său de vitamina B12, varza murată  încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi  împiedică pierderile de memorie.

Studiile cercetătorilor arată că varza murată este un  inhibator al cancerului. În timpul fermentaţiei, produce o substanţă  numită isotiocianat care previne răspândirea cancerului în  organism.

S-a dovedit de asemenea, că este un leac împotriva gripei  aviare.

Varza murată alină durerile de stomac şi îi ajută pe cei  care au  probleme cu constipaţia, contribuind la reglarea  digestiei.

Pentru că are fier în compoziţie, varza murată este  recomandată celor  care  suferă de anemie dar şi persoanelor care au stări depresive.

Deoarece conţine puţine calorii – 20 de calorii la sută de  grame –  poate fi consumată cu încredere în curele de slăbire  deoarece  înlesneşte arderea grăsimilor.
Pe lângă faptul că în organism actionează exact ca o perie  aspră la curăţarea şi eliminarea toxinelor, varza murată mai este cunoscută şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale.

Moarea – zeama de varză acră – se recomandă pentru  detoxifierea organismului, mai ales după sărbători, câte două, trei pahare în fiecare zi.

Şi ca să încheiem într-o notă optimistă dar şi cu îndemnul de a nu ignora butoiul cu varză murată, chiar dacă nu miroase prea plăcut, se spune că undeva, într-un spital, era un bolnav de cancer  căruia  medicul de salon nu-i mai dădea zile multe. La vizita
zilnică nici nu se mai oprea la patul lui. Dădea a lehamite din mână, spunând „moare!” şi trecea mai departe.

Cunoscând verdictul medicului, familia a venit şi l-a luat ca să moară acasă.

Mai mult din obisnuinţă dar şi ca încurajare, medicul i-a recomandat să vină la control peste 6 luni deşi ştia că va  muri. Dar surpriza! Exact la 6 luni, medicul se trezeşte în cabinet cu cel  pe care deja îl credea mort. L-a intrebat cum, ce a făcut de încă mai este în viaţă şi arată aşa de bine la care fostul muribund îi răspunde:

– Păi, de câte ori treceaţi pe lângă patul meu, spuneaţi „moare” şi eu, acasă, am băut două butoaie de moare.

Varza murată, leac popular, e modestă,  ieftină şi pare a nu valora nici cât o ceapă degerată.

Ştiai însă că a  salvat mii de vieţi în Evul Mediu?

Ştiai că a avut rolul ei în descoperirea Lumii Noi?

Ştiai că este singurul aliment de natură vegetală în care este prezentă vitamina B12?

Ştiai că se  numără printre alimentele preferate ale faimosului capitan Cook?

Ştiai că odinioară era folosită drept unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea scorbutului?

Ştiai că oamenii de stiinţă  au constatat că persoanele care o consumă sunt mai puţin expuse îmbolnăvirii de cancer? Varza murată este, da, un aliment minune. Cu  toate că ne amintim de ea doar ocazional, varza murată se bucură de  anumite proprietăţi medicale şi nutriţionale ce merită menţionate.

Varza murată este extrem de bogată în vitamina C (mai bogată chiar decât alimentul în stare proaspătă, crudă), vitamină ce  oferă  protecţie antioxidantă, dar nu numai, ajutând astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului.

Varza  murată este cunoscută şi ca un puternic mineralizant şi remediu împotriva anemiei. În compoziţia sa sunt prezente minerale şi vitamine esenţiale pentru funcţionarea optimă a organismului: vitamine din complexul B şi minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod.

Numai 100 g  de varză murată asigură un sfert din doza zilnică de vitamina C recomandată, iar un pahar-două pe zi de zeamă de varză pot face minuni pentru persoanele anemice sau a celor suferind de hemoroizi.

De asemenea, varza acră poate fi consumată cu încredere în  curele de slăbire întrucât conţine puţine calorii (20 calorii la 100  grame ) şi contribuie la reglarea digestiei, înlesnind totodată arderea  grăsimilor.

In timpul procesului de fermentaţie, se formează acidul lactic ce acţionează pozitiv asupra tractului digestiv curăţându-l de bacteriile dăunătoare şi ajutând astfel la detoxifierea organismului.

Pe lângă rolul său de eliminator al toxinelor din organism, varza murată mai este cunoscută şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale.

Recent, nutriţioniştii secolului XX apreciază varza murată drept un puternic aliment afrodisiac pentru barbaţi, ducând la creşterea potenţei masculine. Conform  unui alt studiu recent, femeile care consumă varză murată de 5 ori pe săptămână  prezintă un risc cu 70% mai scăzut de a dezvolta cancer la sân.

Virozele pot fi şi ele evitate prin consumul de varză acră, iar pentru prevenirea gripei aviare varza murată este recomandată cu caldură de către specialişti.

Graţie conţinutului său de vitamina B12, varza murată încetineşte procesul  de îmbătrânire, protejând sistemul nervos şi împiedicând pierderile de memorie.

 

Sursa: mail

Anunțuri

Despre oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
Acest articol a fost publicat în Stil de viata și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Varza murata

  1. Loryloo zice:

    Interesante multe din informatiile de aici, nu le stiam in cea mai mare parte. Eu pana anul trecut nu ma omoram prea tare dupa varza, dar acum parca deodata a iesit atat de buna incat mancarea o faceam in functie de ce puteam manca alaturi de varza murata :)))

  2. Veronica zice:

    Ma bucur ca am regăsit informaţiile astea, le căutam de mult, nu mai ştiam unde le citisem. O zi frumoasă!

  3. Aliosa zice:

    Poftă bună la VARZĂ MURATĂ
    dar nu cu carne afumată
    sau prea grasă că ,
    îngrașă !
    Alioșa.

  4. Pingback: 1503 , Dame di Cartone « schtiel

  5. Pingback: Cup « O lume in imagini

  6. Pingback: Ar fi fost fără cuvinte o sâmbătă și nu o ” Miercure fără cuvinte” dacă nu mi-ar fi plăcut : ” Am fost la un mic miting și noi !” « Dictatura justitiei

  7. lorelei zice:

    Reblogged this on ALIVE.

  8. Marian S zice:

    Cred ca si la revitalizarea productiei de gaze ar fi buna…

    • oanaclara zice:

      Pai eu zic sa mancam toti varza murata. Am fi mai sanatosi si ne-am putea privatiza…am creste productia de gaze la nivel national… 😀 😀 😀

  9. Se pare ca asa este.
    La sugestia mea,patroana unui magazin,inainte de a merge la o operatie pentru indepartarea pietrelor din vezica biliara, de pe urma carora avea mari neplaceri,a baut zilnic, 150 de grame, de moare.
    Rezultatul?
    Dupa lumina din privirile ei, cand sporadic, ne intalnim, ai zice ca si alte persoane, pot incerca sa urmeze sfatul .Eu i-am spus doar: nu va grabiti cu operatia, incercati recomandarea care v-o fac, si apoi decideti. Smptomele care sugerau operatia, au disparut, dupa cateva zile.Miracol? Da, al mirabilei Natura.
    Madi si Onu

  10. VictorCh zice:

    Azi am rugat-o pe doamna mea (eu inca nu ies din casa) si a cumparat o varza murata pt sarmale (si mai adaug asa-a… printre sarmale si niste bucatele de sorici afumat ramas de-a lungul timpului de pe la jambon, costita… Si poate „sacrificam” si-o „scaricica” afumata – „bateria” de coaste neatasate la coloana sau la stern, dar tinuta laolalta de muschii intercostali.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s